Logo

Ton Schulttelaar Ultra thing
6 september tot en met 25 oktober
Opening: zaterdag 6 september om 19 uur tijdens de Museumnacht Den Haag

De tentoonstelling van Ton Schuttelaar gaat over ultra things. “Ultra things” zijn voorwerpen die je overal ter wereld kunt vinden: een plastic flesje, een pakje sigaretten, een stoel of een magazine, het kan van alles zijn. Deze “ultra things” maken onderdeel uit van het nieuwste werk van Ton Schuttelaar.

De terloopse samenstellingen die hij met deze voorwerpen maakt, zijn problematisch als het gaat om het beschouwen van kunst. Zijn beelden lijden namelijk aan aura verlies. Meestal bezit kunst ten minste een van de volgende ingrediënten: het is verheffend, noodzakelijk in zijn tijd en is uniek. Dit werk van Schuttelaar is toevallig, democratisch, onopvallend en verdwijnt net zo makkelijk als het verschenen is.

Dit maakt het de bezoeker niet makkelijk, want waar kijk je naar? Een doodordinair flesje cola, al dan niet leeg of halfvol. Het maakt niet uit. Maar als het niet uitmaakt, is dan alles kunst? Of is het dat alleen op dit moment, in deze verzameling of in deze samenstelling? In de tentoonstelling Ultra thing moeten we ons juist concentreren op het kortstondige en het inwisselbare van deze beelden.


Bijlagen