Logo

Meijel, 18 april 2014 – De Jeugdzorgduim van de provincie Noord-Brabant is donderdagmiddag uitgereikt aan Bas Smits van De Combinatie Jeugdzorg. Een tweede duim werd postuum uitgereikt aan Leon Heuijerjans. Bas en Carla, de vrouw van Leon, ontvingen de oorkonde en het bijbehorende beeldje van gedeputeerde Brigite van Haaften- Harkema.

Met het uitreiken van deze duim zet de provincie bijzondere mensen in de jeugdzorg in de schijnwerpers. Leon werd genomineerd door zijn collega Bas Smits, die op zijn beurt weer werd aangemeld door zijn leidinggevende Ruud Jacobs. Vorige zomer waren de twee jeugdhulpverleners op kamp met een aantal kinderen. Daar kreeg Leon een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd door Bas, met ondersteuning van de kinderen. Helaas overleed Leon die avond.

Emotioneel
Tijdens een emotionele bijeenkomst lichtte Ruud de nominatie toe: “Er gebeurde iets dramatisch. Maar de manier waarop Bas, en met hem eigenlijk het hele team, daar mee omging, daar zijn we allemaal van onder de indruk. Samen met de kinderen hebben ze dit verwerkt. We hebben daar grote bewondering voor.”

Gedeputeerde Van Haaften toonde haar bewondering voor Bas en voor het team. “Mensen zoals jullie hebben we nodig. Mensen met hart voor de zaak, die altijd meer doen dan je van ze verwacht, en daarmee echt verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben. Jullie hebben iets vreselijks meegemaakt, maar ook dat zijn dingen die gebeuren in het leven. En dan moet je toch verder. Jullie hebben dat op een heel goede manier gedaan. Ik ben er trots op dat mensen zoals jullie zich inzetten voor onze jongeren, en een bijdrage leveren aan goede Jeugdzorg.”

Waardering
Gedeputeerde Brigite van Haaften heeft onder meer jeugdzorg in haar portefeuille: ‘We zijn in Nederland bezig met een enorme operatie waarbij de jeugdzorg van de provincies wordt overgedragen aan de gemeenten. Dat vraagt grote inspanningen van iedereen die bij jeugdzorg betrokken is: Jongeren, ouders en professionals op alle niveaus. Deze trofee is een zichtbare vorm van waardering voor iedereen die positief opvalt binnen de Jeugdzorg tijdens deze transitie, en dat zijn er veel. Tot januari 2015, als jeugdzorg de verantwoordelijkheid van gemeenten wordt, zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers.”


Bijlagen